Gepost door: Jolly_Rodger | 2012/01/17

SOPA & PIPA: Internet gaat in staking, Piraten doen mee

Op 18 januari gaan veel websites vrijwillig op zwart [1] om te demonstreren tegen de dreiging van de SOPA (Stop Online Piracy Act) en PIPA (PROTECT-IP Act) wetsontwerpen. Dit zijn voorgestelde Amerikaanse wetten die de vrijheid van meningsuiting aan banden leggen, een negatieve invloed hebben op verschillende economieën en een aantal veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Deelnemers aan deze staking zijn onder andere Wikipedia [2], Reddit, Mozilla, en Free Software Foundation. Veel organisaties, waaronder Google, Facebook en Twitter, hebben hun ernstige bezorgdheid geuit over deze wetsontwerpen [3].

De officiële motivatie voor deze wetgeving is om online inbreuk op auteursrechten te stoppen. De auteursrechtmonopolisten en hun lobbyisten, zoals de Motion Picture Association of America (MPAA), zijn erop gebrand deze wetgeving snel door te drukken, zodat zij geen winst ‘verliezen’ aan mensen die bestanden delen op het internet.


Ongeacht of het doel legitiem is en of het zal werken, is deze wetgeving niet verenigbaar met de democratische waarden. Het introduceert censuur doordat het de Amerikaanse regering en bedrijven de mogelijkheid geeft om toegang te blokkeren tot – en uit de lucht halen van – websites die zij als inbreukmakend beschouwen op het auteursrechtmonopolie, zoals zoekmachines of blogs die verwijzen naar inbreukmakende sites. Dit zou moeten gebeuren door Internet Service Providers de opdracht te geven het internet te censureren en doorin fondsen van de inbreukmakende websites te snijden door de adverteerders te dwingen geen zaken meer te doen met de betreffende websites [4].

Deze wetten zouden het bestaan effectief onmogelijk maken voor sociale netwerken, zoekmachines, en andere websites die ruimte voor discussie en informatie uitwisseling bieden, zonder massale bewaking van alle gebruikers en de censuur van alles wat ze publiceren. Een gebruiker die een link plaatst in een reactie op een artikel in een internettijdschrift zou ertoe kunnen leiden dat het blad failliet gaat en dat de eigenaren worden veroordeeld. Niet alleen zou dit verlammend werken op nieuwe starters en de economie, het is ook een grove schending van onze mensenrechten. Het vereist niet veel verbeelding om te zien hoe een dergelijk systeem zou kunnen worden misbruikt. De MPAA beargumenteert onder meer dat deze filter-aanpak zal werken, omdat het ook werkt in landen als China, Iran en Syrië [5], naties bekend om hun onderdrukking van de vrije meningsuiting en staatscensuur.

Piratenpartijen treden toe tot het protest en verzetten zich tegen de wetsvoorstellen op grond van het feit dat ze ernstig inbreuk maken op de rechten van elke internetgebruiker ter wereld. Piratenpartijen hebben in het algemeen bezwaar tegen alle wetgeving die intellectueel eigendomsrecht versterkt, maar deze wetsartikelen gaan verder dan file-sharing – ze hebben direct invloed op de mogelijkheid tot online participatie en interactie, zowel in persoonlijke als commerciële zin.

Piratenpartijen roepen ook alle andere websites op om de 18e tot staking over te gaan.

Piratenpartij Nederland zal samen met de volgende Piratenpartijen van over de hele wereld haar site de 18e op zwart zetten: Australië, België, Brazilië, Catalonië, Tjechië, Canada, Frankrijk, Duitsland en Jonge Piraten Duitsland, Griekenland, Italië, Kazachstan, Luxemburg, Massachusetts en Georgia, Oekraïne, Rusland, Spanje, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Zweden

De Piratenpartijen uit Zwitzerland, Croatie en Oostenrijk zijn op het moment van schrijven nog in overleg maar zullen naar alle waarschijnlijkheid meedoen aan de blackout.

Referenties:
[1] Strike Against SOPA: http://sopastrike.com/
[2] English Wikipedia anti-SOPA blackout:
http://wikimediafoundation.org/wiki/English_Wikipedia_anti-SOPA_blackout
[3] List Of Those Expressing Concern With SOPA & PIPA:
https://www.cdt.org/report/list-organizations-and-individuals-opposing-sopa
[4] PIPA/SOPA Breaks The Internet: http://fightforthefuture.org/pipa/
[5] It Worked For China, Why Not The United States?:
http://www.publicknowledge.org/blog/it-worked-china-why-not-united-states


Responses

  1. Bedankt voor de piratebay!!!

    een ziggoklant


Categorieën

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 116 andere volgers

%d bloggers op de volgende wijze: