Gepost door: samirallioui | 2012/01/20

Persbericht Megaupload Farce

Piratenpartij Nederland uit gealarmeerd te zijn als gevolg van de aanhoudende pogingen tot het buitensporig handhaven van Amerikaanse wetgeving buiten Amerikaans rechtsgebied.

De Amerikaanse openbaar aanklager heeft één van de grootste internetwebsites ter wereld, Megaupload.com, geliquideerd en haar oprichter en 6 medewerkers gearresteerd.
Ze zijn in staat van beschuldiging gesteld omwille van het vormen van een “internationale criminele organisatie”. Vier van de verdachten, waaronder een Nederlander met een dubbele nationaliteit, zijn nu in Amerikaanse bewaring gesteld, nadat ze in Nieuw-Zeeland zijn gearresteerd.

Geen van de gearresteerde mensen is Amerikaans staatsburger. Allen zullen naar verwachting minimaal 5 jaar celstraf krijgen, dat is 1 jaar méér dan de arts van Michael Jackson kan verwachten. Als de verdachten worden veroordeeld op basis van alle aanklachten kan het zelfs oplopen tot 60 jaar per persoon.

Megaupload is een in Hong Kong gevestigd bedrijf dat zich sinds 2005 bezig houdt met innovatieve bestandsopslag-diensten. Gedurende haar 7-jarig bestaan heeft Megaupload altijd gehoor gegeven aan zogenaamde “takedown notices” van rechthebbenden, zonder dat de klachten van de rechthebbenden als zijnde geldig waren aangetoond.

De aanklacht bevat de absurde claim dat rechthebbenden circa 500 miljoen dollar aan schade zouden hebben opgelopen als gevolg van zogenaamd ‘gemiste verkopen’ wegens Megaupload haar bedrijvigheid. Zoals inmiddels gebruikelijk als het om auteursrecht gerelateerde zaken gaat ontbreekt ook in deze zaak iedere vorm van bewijs.
Ondertussen boeken de grote mediabedrijven, volgens hun eigen cijfers, ieder jaar hogere winsten.

Deze provocatieve daad komt een dag nadat wereldwijd vele grote en kleine websites op zwart ging uit protest tegen draconische wetgeving op het gebied van internetcensuur, bedoelt om digitale piraterij uit te bannen. De wetgeving staat bekend onder de acroniemen SOPA, PIPA en OPEN. De autoriteiten in Amerika ontkennen echter enig verband. Vorige week deed een rechter in Nederland de uitspraak dat internet providers XS4ALL en Ziggo The Pirate Bay moeten censureren, en ook in Finland werd de populaire site geblokkeerd.

Piratenpartij Nederland roept de 5 grote mediabedrijven op hun rent-seeking praktijken te staken omdat hun beste klanten waarde hechten aan een vrij internet en ons allen burgerrechten.

### Contact informatie via Samir.Allioui@pp-international.net

 


Responses

  1. Rent-seeking praktijken? Ik loop al een tijdje mee maar deze term is nieuw voor me. Wat bedoelen jullie daarmee?

  2. Ook al het absurde persbericht van de FBI gezien? Het niet hebben van een zoekfunctie en het niet eeuwig bewaren van alle bestanden is blijkbaar crimineel, want dan werk je niet goed genoeg mee aan je eigen veroordeling terwijl je nog niet eens weet dat het onderzoek bestaat. En dat programmeurs worden opgepakt voor ‘misdrijven’ van het management is ook ridicuul.

  3. SVP niet SOPA, PIPA en OPEN in 1 zin noemen, OPEN is een alternatief voor SOPA en PIPA waar veel minder tegenstand tegen is omdat hier vrijheid op het internet veel beter in gewaarborgt wordt😉 de demonstraties op 18 januari waren dan ook uitsluitend gericht op SOPA en PIPA, maar niet op OPEN

    • OPEN is op zichzelf al erg genoeg en we moeten dan ook geen genoegen nemen met iets ergs, alleen omdat iets veel ergers NIET gebeurd.

  4. […] naar meer informatie: https://depiratenpartij.wordpress.com/2012/01/20/persbericht-megaupload-farce/ http://www.nrc.nl/nieuws/2012/01/20/waarom-is-juist-megaupload-aangepakt/ […]

  5. Zeer verontrustende ontwikkelingen. Laat ons en het internet met rust?


Categorieën

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 116 andere volgers

%d bloggers op de volgende wijze: