Gepost door: Dirk Poot | 2012/01/27

ACTA weer een stap dichterbij. Wat kan je doen?

Een week nadat het internet massaal zijn stem verhief en de Amerikaanse SOPA en PIPA wetten tegen wist te houden, brengen de gezamenlijke regeringsleiders van de EU het ACTA verdrag in Europa weer een stap dichterbij. Wat de premiers betreft is het mooi geweest en moet ACTA nu doorgeduwd worden. “No is not an option”.

De komende maanden moet het Europees Parlement ‘Ja’ of ‘Nee’ zeggen tegen ACTA. Deze periode is de enige en laatste kans die je hebt om ACTA te stoppen; daarna kunnen nationale parlementen hooguit op enkele punten afwijken van de ‘wil’ van Europa.
De stemming in het Europees Parlement wordt de eerste keer dat ACTA een democratische toets gaat krijgen. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat iedere Europarlementarier weet dat een een ‘Ja’ tegen ACTA opgemerkt, afgekeurd én onthouden gaat worden.
De belangrijkste redenen waarom ACTA, de moeder van SOPA en PIPA, gestopt moet worden staan in dit filmpje perfect samengevat.

Op dit moment zijn de meest actuele informatiebronnen over ACTA:

In het Nederlands is de meest actuele info te vinden bij Bits of Freedom(BoF)

De snelste manieren om actie te voeren:

 • Onderteken de petitie van AVAAZ
 • Onderteken de petitie van Access Now
 • Zet een Twibbon of je Twitter of Facebook profilefoto!

Een slimme manier om actie te voeren:

Er is een grote kans dat mail met ACTA in het onderwerp gefilterd wordt. Wees dus creatief in het vermijden van het woord ‘ACTA’ in je onderwerp. Hier vind je de mailadressen van de Nederlandse MEP’s. Op pastebin staat ook een lijst met de mailadressen van alle MEP’s. Een MEP is een gekozen lid van het Europees Parlement.

Een dure manier om actie te voeren:

 • Alle MEP’s bellen. Een MEP is een gekozen lid van het Europees Parlement.
 • Ratelende faxen maken ook indruk.

De meest effectieve manier om actie tegen ACTA te voeren:

Die ga jij bedenken.
Letterlijk het weekend voordat er over SOPA en PIPA gestemd zou gaan worden leken beide wetten done deals; ze zouden zo goed als zeker aangenomen worden. In een paar dagen tijd is de situatie omgeslagen en zijn SOPA en PIPA onderwerpen geworden waar geen politicus zich nog aan wil branden.
Mensen zoals jij hebben die situatie in een paar dagen om weten te draaien; gewoon door te lezen, te twitteren, te liken, twibbons te nemen, door hun weblog een dag op zwart te zetten en door contact op te nemen met hun volksvertegenwoordigers.
Zoals je hierboven ziet zijn er al een hoop manieren denkbaar om je uit te spreken tegen ACTA. Jouw actie, jouw filmpje of jouw meme kan datgene zijn wat viral gaat en de finale genadeklap aan ACTA gaat geven. Wacht niet op de acties van anderen; jouw acties. Daar gaat het om.

Wees creatief en laat je stem horen. ACTA moet bekender worden dan de winnaar van de Voice en beruchter dan de kapitein van dat cruiseschip.

Wanneer kan ik actie voeren?

 • Nu. Het is belangrijk om eerst die petities te tekenen.
 • Morgen: praat hierover met vrienden, collega’s, klasgenoten en leraren.
 • Dit weekend: Bedenk je actie.
 • Volgende week: Aan de slag!
 • Permanent: Wees kritisch! Veel grote uitgeverijen steunen uiteindelijk ACTA. Volg de media en wanneer je ACTA-onzin ziet of hoort, reageer daarop. Stuur een ingezonden brief, bel naar het programma, email de redactie of twitter je ongenoegen.

Ergens tussen eind Maart en begin Juni:
Wees voorbereid om op korte termijn naar Brussel of Straatsburg af te reizen en daar aan de MEP’s te laten zien hoeveel kiezers doorhebben dat hun belangen op het punt staan verkocht te worden in de plenaire zitting.

Iedere generatie moet haar eigen vrijheid bevechten; het lijkt erop dat 2012 ons jaar wordt. Of je nu in Europa, de VS, Syrië, Libië of China leeft: 2012 wordt het jaar waarin jij bepaalt of het Filternet wordt of Internet blijft. Als je niets doet en als je de leiders van de EU hun gang laat gaan, wordt het vrijwel zeker een Filternet.

De keuze is aan jou.

Het woord is aan jou…


Responses

 1. Stap NU over naar T-Mobile, KPN, UPC, XS4ALL of Ziggo. Zei blokkeren ThePirateBay.org niet. Aangezien XS4ALL toch wel de pioniers zijn van internettoegang zou ik deze persoonlijk aan willen raden.

  STOP de hetze van de politiek, Brein, Buma, Stemra, FBI, IPR etc.

  Met deze gigantische OVERSTAP-AKTIE naar XS4ALL gaan 6 Miljoen aansluitingen elders in Nederland uit handen van de grote providers die de Nederlandse staat maximaal zullen gaan belagen om hun klanten terug te halen. Dreigen helpt niet, dus gewoon DOEN.

  Ben JIJ van de PARTIJ, nou IK wel.

  Voor de financiële markt hebben we Occupy………

  Voor Internet hebben we Tarantula……

 2. […] lezen? Wikipedia, bof.nl , geenstijl.nl, Nos.nl, Piratenpartij.nl, sargasso.nl, edri.org en […]

 3. http://www.facebook.com/events/366916189988648/

  11 Februari demonstratie in Amsterdam. Er zou er ook een in Rotterdam ingepland zijn. In Duitsland en andere Europese landen gaat men massaal de straat op, 11 februari.

  Daarnaast is het natuurlijk zaak om zo snel mogelijk aansluiting te zoeken bij Das Bundnis: http://www.stopp-acta.info/index.php?article_id=7&clang=0
  Luxemburg en Mexico wel, maar PP NL niet??? PPNL is sowieso erg stil.


Categorieën

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 116 andere volgers

%d bloggers op de volgende wijze: