Gepost door: Dirk Poot | 2012/02/02

Pusht ook de Kamer van Koophandel het ACTA-verdrag?

De pro-ACTA lobby heeft deze week een 4 pagina’s tellende propaganda brochure aan alle Europarlementariërs verzonden: “ACTA: Why you should support it”.  Zoals van goede propaganda verwacht mag worden, klopt er van de claims vrij weinig; zowel La Quadrature du Net als de IP Policy Committee blog  maakten korte metten met de argumenten.

Een van de logo’s achterop deze brief is die van de organisatie EuroChambers. Dit is het Europese samenwerkingsverband voor de nationale KvK’s, waarbij ook de Kamer van Koophandel Nederland is aangesloten.Kennelijk heeft EuroChambers, die de brochure ook via haar site verspreidt, meegewerkt en meebetaald aan de ontwikkeling van deze propaganda.

EuroChambers drijft op de contributie van haar leden, dus onder andere de Nederlandse Kamer van Koophandel. En die Nederlandse KvK wordt weer betaald door ons. Blijkbaar wordt de jaarlijkse verplichte bijdrage ingezet om het meest schadelijke verdrag dat innovatieve internetondernemers zich voor kunnen stellen door het Europese Parlement te jagen. Nu betaal ik als sinds 1991 jaarlijks mijn verplichte KvK-bijdrage. Ik zie het maar als een soort ondernemersbelasting, want ik heb in die ruim 20 jaar eigenlijk niets aan de KvK gehad; behalve een kostbaar uittreksel af en toe.

Zelf heb ik nooit een KvK-enquete ontvangen over het steunen van ACTA. Voor zover bekend hebben ook andere bij de KvK aangesloten piraten nooit iets gezien. De KvK heeft, sinds januari 2011 géén enkel persbericht of nieuwsbericht over de voorgenomen ACTA-steun naar buiten gebracht.

Vragen van de Piratenpartij:

 1. Wij zijn erg benieuwd waar en wanneer de Nederlandse ondernemers aan de KvK toestemming hebben gegeven om de Pro-ACTA lobby met woord en daad te ondersteunen.
 2. Wij vragen ons ook af tijdens welke bestuursvergadering of inspraakronde is besloten tot deze steun, en met welke argumenten het besluit tot steunen is genomen.
 3. Zijn er notulen beschikbaar?
 4. Kan de KvK een overzicht geven van het percentage Nederlandse ondernemers en ondernemingen die de Pro-ACTA ramkoers van de Nederlandse Kamer van Koophandel wel ondersteunt?
 5. Hoe omvangrijk is de steun die de KvK Nederland aan de private ACTA-partijen heeft gegeven? Hoeveel geld, hoeveel mankracht en hoeveel overige resources?

Tot hierover eenduidig uitsluitsel is, lijkt het me ons niet meer dan fatsoenlijk wanneer de KvK directie haar steun aan het ondemocratische ACTA-verdrag terugtrekt en hiervan zowel haar leden als EuroChambers onverwijld van op de hoogte stelt.

Hoe omvangrijk is de steun die de KvK Nederland aan de private ACTA-partijen heeft gegeven? Hoeveel geld, hoeveel mankracht en hoeveel andere resources?
Tot hierover eenduidig uitsluitsel is, lijkt het me ons niet meer dan fatsoenlijk wanneer de KvK haar steun aan het ondemocratische ACTA-verdrag terugtrekt en hiervan zowel haar leden als EuroChambers onverwijld en eenduidig op de hoogte stelt.

De KvK heeft overigens nog niet gereageerd op ons telefonisch verzoek om meer informatie.

Update 3 februari 16h00

De persvoorlichter van de Kamer van Koophandel Nederland gaf zojuist het volgende door:

 1. KvK is weliswaar lid van EuroChambers, maar EuroChambers spreekt hierin NIET namens de Nederlandse Kamer van Koophandel.
 2. De Kamer van Koophandel is van plan om op ‘zeer korte termijn’ in het hele land de ondernemers via haar  ‘ondernemerspanel’ naar hun mening over ACTA te vragen, voor de KvK positie kiest.

Het lijkt er dus op dat Nederlandse ondernemers zich binnenkort via de KvK kunnen uitspreken over het voorliggende ACTA-verdrag. Hopelijk laten ook de internetondernemers met verstand van zaken van zich horen. We zullen deze panels en het besluitvormingsproces met interesse volgen!


Responses

 1. De regering vertrouwen :’)

  Jullie zijn de enige die te vertrouwen zijn, smaen met de SP en GroenLinks.

 2. Hee! Misschien goed om te weten! http://www.youtube.com/watch?v=UwoPdVjRcTo

 3. Dat was vorige week, ik heb nog NIKS van de kvk zien langskomen (en ik sta als multimedia bedrijf ingeschreven, dus men mag aannemen dat ik een behoorlijke gepeperde mening heb over dit onderwerp).

  • Het kan natuurlijk zijn dat het genoemde ‘ondernemerspanel’ niet ‘iedereen met een KVK-nummer’ is, maar een select groepje waaraan ze vaker vragen stellen.


Categorieën

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 116 andere volgers

%d bloggers op de volgende wijze: