Gepost door: Dirk Poot | 2012/04/01

PIRATENPARTIJ NEEMT BREIN SERIEUS; TPB-PROXY GAAT OFFLINE

Update: Hoewel de sommatie van BREIN echt waar is, betreft deze post een 1 april grap met voor de oplettende lezer een harde kern van waarheid.

De Piratenpartij is om. We stoppen met onze proxy-dienst. In een sommatie van 4 pagina’s, begeleid door een kopie van een ex-parte vonnis, heeft de stichting Bescherming Rechten Entertainment INdustrie, kortweg BREIN, ons via BUMA STEMRA overtuigd dat onze dienst een onrechtmatig karakter heeft.

Wat ons vooral raakte was het vurige pleidooi van BREIN voor de belangen van de INdustrie die ook wel eens met cultuur verward wordt. Ook de dreiging van een dwangsom van €1000 per dag is niet te negeren voor een kleine partij. We zouden in ruim twee jaar de afkoopsom van één BUMA STEMRA directeur kwijt zijn aan boetes. Dit bedrag is dermate solide onderbouwd dat we niet eens gaan proberen daar een speld tussen te krijgen. Zelfcensuur afdwingen doe je immers niet met bedragen minder dan het wettelijk maximum; de werkelijke schade is nu eenmaal niet in geld uit te drukken.

Bij nader inzien is het ook volkomen terecht dat ruim 400.000 ‘legale’ torrents en een blog worden afgesloten voor het Nederlandse publiek. Onafhankelijke muzikanten zouden beter moeten weten dan hun muziek vrij aan jan en alleman aan te bieden. Immers, het is keer op keer aangetoond dat downloaders op geen enkele manier bijdragen aan het succes en het levensonderhoud van artiesten.

Ook hebben wij begrip voor het bijzondere spoedeisende karakter van het verzoek. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat de andere providers zich niet neerleggen bij het Ziggo/XS4ALL vonnis en massaal toegang blijven verschaffen tot The Pirate Bay. Zonder onze proxy moeten Ziggo en XS4ALL abonnees weer ouderwets muziek en video’s gaan lenen van buren die bij een andere provider zitten; gelukkig zullen deze criminelen dwarsgezeten worden door het slechte weer dat voor de komende dagen voorspeld wordt.

Daarnaast is het volledig terecht dat verwezen wordt naar een tussenvonnis van de Hoge Raad van het Verenigd Koninkrijk, alsmede jurisprudentie uit België en Denemarken, maar dat er geen zin gewijd wordt aan de Spaanse vonnissen op dit gebied. Ook het vonnis dat het Europese Hof van Justitie onlangs wees tegen SABAM en waarin deze nogmaals het belang van de vrijheid van het ondernemerschap, de vrijheid van meningsuiting en het recht op bescherming van privacy onderstreepte is duidelijk een dwaling. Gelukkig zal een en ander snel rechtgezet worden met een spoedige ratificatie van het ACTA-verdrag.

Het aantal boeken dat Amazon in haar pakhuis heeft, ingedeeld per decennium.

Het aantal boeken dat Amazon in haar pakhuis heeft, ingedeeld per decennium.

Voor innovatie hoort men thuis in arme landen, nood drijft vooruitgang nietwaar. Zoals het gezegde gaat: give a man a fish, feed him for day, sue your fisherman, and soon you’ll be asking him for fish… In 1912 werd auteursrechtenwetgeving in Nederland en het overgrote deel van de geciviliseerde wereld van kracht. In de jaren ’90 kwam het internet op. Het is respectloos en unfair dat de wurggreep waarin auteursrechten de cultuur gehouden hebben op deze manier ten einde komt. De begeleidende grafiek toont duidelijk aan hoe zwaar de tijd is waarin de exploitanten van kuntmatige schaarste leven.

De entertainmentindustrie moet het lot van giganten als Kodak bespaard blijven. Anders dan Kodak is BREIN wel in de positie om concurrerende technologieën te verbieden. De Piratenpartij weet uit welke hoek de wind waait en hoopt dat de volgende keer dat Chris Dodd op visite is in Nederland hij, behalve de staatssecretaris, ook ons zal bezoeken. We zijn natuurlijk op de hoogte van de eisen die de MPAA via Fox aan politici stelde, en onderschrijven ook deze van harte.

Aan de leden van het Catshuis-beraad willen wij de overweging meegeven dat aanzienlijke besparingen kunnen worden bereikt door het onmiddelijk stopzetten van de studiefinanciering van iedere student die zelfs zijdelings betrokken lijkt bij het Tribler-project.

In het kader van het handhaven van de wet dient de bond tegen het vloeken uitgebreidere bevoegdheden te krijgen om het verbod op godslastering na te laten leven. Het internet moet vrij gehouden worden van godslasterlijke taal en verwijzingen naar vliegende spaghetti monsters. Het enige verschil met BREIN is de hoeveelheid juristen waar zij over kunnen beschikken. Daarom stellen wij een ruimhartige boeteclausule voor. Een korte speurtocht langs een willekeurig forum zal het kabinet en kleine gedoogpartners overtuigen van deze potentiële goudmijn voor juristen en boeteinkomsten. Het zou zonde zijn deze INdustrie in haar ontstaan te beknotten.

Een laatste “ARR”,

Piratenpartij Nederland

Ben je nu net zo enthousiast geworden als wij, overweeg dan lid te worden van de Piratenpartij en/of aan ons te doneren, zodat wij onze activiteiten met betrekking tot BREIN en BUMA STEMRA in de toekomst verder kunnen ontplooien. Donaties zijn aftrekbaar van de belasting; je kunt daardoor vast nog wel een CD of DVD in de winkel gaan kopen.


Responses

 1. Wie bitte? Capitulatie gebrabbel? Van de piratenpartij?

 2. gadverdamme BREIN. criminele klote maffia

 3. Jammer dat dat proces dan niet gaat komen waardoor alle piraten minsens 100 uur diensverlening moeten doen (het opruimen van de zooi bij trans link systems bijvoorbeels)

 4. vandaag geloof ik jullie niet😉

 5. Dus nu aan de Duiste partijgenoten vragen of zij een proxy op willen zetten en dan vervolgens op http://tpb.piratenpartij.nl/ een link plaatsen of redirecten?

 6. 1 April lijkt me🙂

  • D’oh, daar zul je wel gelijk in hebben ;p

 7. 1 april😛

 8. nice one! wellicht slim om ‘the priate bay’ in de titel te vermelden?

  • Thx! Aangepast.

 9. Jullie hebben het geweldig gedaan. Bedankt.

  Zullen we nu iedereen bij BREIN dood maken?

  • Doden verliezen geen rechtszaken.

 10. De Kopimi Kerk, kopieert zichzelf naar /dev/null vandaag😉

  http://www.kopimisme.org/2012/04/de-piratenpartij-geeft-het-op-en-wij-dus-ook-vandaag-op-1-april-verkopen-we-onze-zielen-aan-tim-kuik/

  #COPYME *Lucifer

 11. […] background-position: 50% 0px; background-color:#222222; background-repeat : no-repeat; } depiratenpartij.wordpress.com (via @mumke) – Today, 12:40 […]

 12. het zijn echt laf bekke ook nog proxy ofline gooien waar is iedereen nouw bang voor kom op man …
  online gooien die rommel we hebben ook nog europeese grond rechten
  kent jullie die wel

  • It was the first of april…Fool!

 13. […] het persbericht in onze spambox, waarin ze aankondigden Stichting Brein serieus te nemen en de Piratebay Proxy af te gaan sluiten: “…Dit doet zij naar aanleiding van een brief die met afzender van BUMA STEMRA is […]


Categorieën

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 116 andere volgers

%d bloggers op de volgende wijze: