Gepost door: Dirk Poot | 2012/04/14

Aparte ex parte

Aparte ex parte

Lobbyisten winnen, een generatie verliest

Vrijdag de dertiende, volgens de overlevering een ongeluksdag. Wellicht voortbordurend op dat thema heeft BREIN vandaag de rechter over weten te halen de specifieke proxy op tpb.piratenpartij.nl te verbieden middels een eenzijdig ex parte bevel. Dit ondanks ons nadrukkelijke verzoek gehoord te worden in de zaak. En misschien was deze datum gewoon ongelukkig toeval, en was het ook gewoon vrijdag-de-13e-pech dat precies vandaag ons halve bestuur op weg is naar de internationale piratenpartijen-conferentie te Praag.

Ex parte rechtspraak is bedoeld om snelle blokkades in te stellen bij dreigende overtredingen van met name het merkenrecht, maar wordt door oprekking van het acute karakter van zo’n ‘dreigende grootschalige inbreuk’ tegenwoordig vooral misbruikt om zoals BREIN het zelf zegt, “snel, makkelijk en goedkoop” een site offline te halen.

Het is een gotspe dat mr. de Heij het offline halen van één van vele proxies afdwingt met een recordboete, wetende dat er geen spoedeisend karakter kán zijn. Er wordt immers geen enkele ‘inbreuk’ verhinderd door het censureren van de tpb.piratenpartij.nl proxy, omdat al dat verkeer inmiddels via de duizenden andere proxies loopt.

Draadje voor draadje wordt het web dat ons internet is kapot geknipt. Moeten wij dit dan allemaal maar over onze kant laten gaan? Nee, we zullen sowieso een verweer voeren tegen deze ex parte. Ook is er tot laat in de nacht overleg gevoerd tussen onze advocaat en de rechtbank Den Haag in een poging in elk geval de draconische boete van de tafel te krijgen tot fatsoenlijk hoor en wederhoor heeft plaatsgevonden. Tot nu toe helaas zonder het gewenste resultaat.

In de tussentijd zal onze specifieke proxy offline moeten, aangezien wij niet ergens een miljoen euro hebben rondslingeren om gerechtelijk Russisch Roulette mee te spelen. Gelukkig was de beschikking alleen gericht op onze specifieke proxy, en blijft onze algemene proxy dus gewoon draaien, zoals ie dat al jaren doet. Vanaf heden zal tpb.piratenpartij.nl dienst doen om internetters alternatieven aan te wijzen, tot het moment dat wij weer de vrijheid hebben dit domein haar oorspronkelijke functie terug te geven.

Deze gang van zaken gaat voorbij aan een van de belangrijkste fundamenten van onze rechtsstaat. Het recht op hoor en wederhoor zou alléén bij hoge uitzondering ontzegd moeten kunnen worden. Door nadrukkelijk wel de argumenten van het grote geld van een lobbyclub over te nemen en die van een politieke partij niet eens te willen aanhoren, draagt de rechter bij aan een uitholling van de rechtsstaat. De rechtbank verzuimt de grondrechten van de burgers in bescherming te nemen door toe te staan dat het auteursrecht misbruikt wordt om het spreekrecht te ontzeggen aan hen die géén miljoenen lobbygeld te besteden hebben.

En hoe zit het met die andere helft van onze democratische rechstsstaat? Het democratische gedeelte? Zij hebben ons in Den Haag hard nodig, aan de oorverdovende stilte te horen. We kunnen dus wel boos zijn op de rechter, uiteindelijk kan deze ook niet anders dan de antieke en verwaarloosde wetgeving hanteren die het parlement hem geeft. Totdat het parlement zich over deze zaken gaat buigen zal de rechter ergens de grens moeten trekken tot hoe ver het auteursrecht nog opgerekt mag worden om communicatiemiddelen te verbieden.

P.S. Een heel efficiënte methode om het parlement zover te krijgen is natuurlijk door straks op ons te stemmen. Lid worden kan vandaag al.

P.P.S. in stijl van BUMA: la la la, geld!


Responses

 1. Hi Guys, you should add vpnreactor’s free vpn service to your proxy list to get around the block. – https://members.vpnreactor.com/signup

 2. Jammer dat het zo ver moest komen. Hoe kan het eigenlijk dat een proxy “slechts” 1000 euro per dag zou moeten betalen terwijl een andere, identieke, proxy 10000 per dag zou moeten ophoesten?

  Hoe staat het eigenlijk verder met de Nederlandse Piratenpartij? Wordt er nog gewerkt aan die nieuwe website? Er is een redelijke kans dat de Catshuis onderhandelingen mislukken en er dus binnen niet zo’n lange tijd verkiezingen zouden kunnen komen. Met al die aandacht van BREIN zou het dus juist nu een goed moment zijn om te proberen mensen over de partij te informeren met meer dan alleen een blog.

 3. […] TPB open hielden te intimideren door te dreigen met rechtszaken. Afgelopen vrijdag de 13e is ook DePiratenPartij.nl, die zich niet liet intimideren, opnieuw ex parte, veroordeeld tot het verwijderen van de toegang […]

 4. Geldt het vonnis niet specifiek voor het subdomein tpb.depiratenpartij.org? Zou dat niet betekenen dat het aanpassen van het subdomein al volledige conformering naar het vonnis betekent?

  Ik zie hier trouwens al wel dat bij een ex-parte procedure al het verweer (aangetekend) naar de tegenpartij moet worden gestuurd, die kunnen dan kiezen om het verweer te voeren of meineed te plegen.

 5. […] moest de partij op last van de rechter een specifieke proxy die verwijst naar torrentsite The Pirate Bay […]

 6. Sodeju, wordt Breinloos betaald door de belastingbetaler?
  Zo ja, triest.
  Er zijn enkele miljoenen proxy’s.
  8 jarige kinderen gebruiken ze om op school blokkades op te omzeilen.
  Daarnaast kan je ook een newsserver gebruiken… P2P is niet de enige manier om te downloaden.

 7. […] Den Haag en wederom met een ex parte uitspraak. Dit is opzich een vreemde constructie waarover je hier meer kan […]

 8. […] op de website wordt geplaatst met het bericht dat de proxy is verwijderd op last van BREIN. De Piratenpartij gebruikte de Repress plugin en ontving de sommatie. De Piratenpartij weigerde en er kwam een ex […]


Categorieën

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 116 andere volgers

%d bloggers op de volgende wijze: